Špinatų pudingas ir jokios kitos istorijos

















Šį špinatų pudingo receptą nusižiūrėjau prieš kokius penkerius metus, bet neišbandžiau besibaimindama netyrinėto žanro ir savo santūraus santykio su špinatais (ir visiškai be-rei-ka-lo). Taip niekaip savo eilės nesulaukiantį receptą prisiminiau šį savaitgalį, kai bobutės darže pjoviau per lietingą savaitę gerokai ūgtelėjus špinatus ir sukau galvą, ką su jais reikės daryti. Pudingą, nes špinatų tiek daug, kad net negaila sufeilinti.


Originalus receptas

400 g špinatų,
1 prancūziška bandelė,
1 stiklinė pieno,
truputis druskos ir pipirų,
3-4 kiaušiniai,
1-2 šaukštai sviesto.

Į išvirtus ir pertrintus špinatus įdėti piene išmirkytą bandelę, truputį druskos, pipirų ir viską gerai išmaišyti. Dar įdėti jautienos arba veršienos kepsnio likučių, truputį kumpio (visa mėsa turi būti supjaustyta kubeliais), taip pat 3-4 trynius ir atsargiai supilti keturis baltymus. Išvirti garuose arba iškepti nelabai karštoje krosnyje. Prieš patiekiant, pudingą apipilti iki rudumo pakaitintu sviestu.


Patirtis ir patarimai

Nors šiek tiek baiminausi, kad pudingas gali būti labai savarankiškas ir nenuspėjamas – pasirodė, kad visai be reikalo. Jis kuo gražiausiai iškilo, o išgarintas buvo tvirtos struktūros, porėtas ir drėgnas.

















Gaminau iš pusės recepte nurodytų produktų ir saikingai paimprovizavau. Man prireikė:

±200 g šviežių špinatų,
3 balto kvietinio batono riekių,
± 100 ml liesos grietinėlės,
2 M dydžio kiaušinių,
druskos ir juodųjų pipirų,
1 a. š. citrinų sulčių,
šiek tiek tarkuotų citrinų žievelių.

Užpilui:
nedidelės skiltelės česnako,
1 šaukšto lydyto sviesto,
1 riekelės rūkytos kiaulienos šoninės.

Gaminau sekdama Zawadzkos instrukcijomis, tik baltymus prieš supildama dar išplakiau iki standžių putų. Nuo savęs įsunkiau šiek tiek citrinų sulčių ir pagardinau citrinų žievelėmis. Špinatai, citrinos ir česnakai, mano galva, labai puikiai tarpusavyje dera.

Nežinojau, kas yra "nelabai karšta krosnis", todėl nusprendžiau, kad garai visais laikais buvo labai panašios temperatūros ir pasirinkau funkciją "išvirti garuose".

















Paruoštą pudingo masę sukrėčiau į stiklinį, pusės litro talpos dubenėlį. Puodo, kuriame viriau, dugne padėjau metalinį žiedą, kad dubenėlis nesiliestų prie puodo dugno. Įpyliau verdančio vandens, įstačiau dubenėlį su pudingu, uždengiau puodą dangčiu ir palikau virti. Pudingas garuose virė apie 40 min. Gražiai iškilo, o ištrauktas lauk dar gražiau įdubo.

Užpilui keptuvėje pakaitinau lydytą sviestą su nedidele skiltele česnako (prižiūrėkite, kad nepradėtų degti, nes užpilas apkars). Ją išėmiau lauk ir subėriau šoninės kubelius, kad šiek tiek paskrustų.

Valgėme špinatų pudingą su paskrudintomis kvietinio batono riekėmis, užsilieję po gerą šaukštą sviesto ir šoninės užpilo. Neatidėliokite eksperimentų.


Komentarai